Su Tesisatı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? 9 Önemli Adım
5/5 - (7 votes)

Evlerimiz için su tesisatı, oldukça önemlidir ve mutlaka doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Su tesisatını yapan ustaların hatalı işlem sağlaması, yanlış boru ya da ek kullanması, kalitesiz ürün tercih etmesi beraberinde ileriye yönelik su tesisatı sorunlarını da ortaya çıkartacaktır. Bu sebeple mutlaka su tesisatı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler hususuna dikkat edilmeli, konumuzda yer vereceğimiz aşamalardan geçilmelidir. Su tesisatçısı seçimlerinizde nelere dikkat edebileceğiniz konusundaki detaylara ilerki konularımızda değineceğiz.

Tesisat konusunda sıklıkla görülen sorunlar; tıkanıklık arızaları, su sızıntıları, gider sorunları, klozet tıkanmaları, pimaş sorunları, geri basma, boru çatlakları, fayans altı boru sorunları olarak öne çıkar. Diğer musluk, lavabo, küvet, batarya sorunları sıhhi tesisat alanında basit çözümleri olan sorunlardır. Tıkanıklık ve su kaçağı en maliyetli arızaların başında gelir. Bu nedenle su tesisatı yapılırken kaliteli malzeme ve işçilik son derece önemlidir.

Temiz Su Tesisatında Dikkat Edilecek Hususlar

Aşağıda yer alan maddeler her ne kadar birçok usta tarafından bilinse de evin yapısına ve durumuna bağlı olarak bazı özel durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu özel durumlarda da adımlara dikkat edilmesi halinde tesisatınız kaliteli bir şekilde döşenir ve geleceğe yönelik sorunlar ortadan kaldırılmış olur.

Temiz Su Tesisatında Dikkat Edilecek Hususlar

Tesisatı yapmadan önce iyi bir usta seçilmeli ve maliyeti diğerlerine göre biraz daha yüksek olsa da en kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Çünkü kalitesiz ürün kullanımı ya da yanlış tesisat yapımında hem sizlerin evinde ek masraflar hem de komşularınızın evlerine maddi zararlar verebilir.

Su Tesisatı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Adım

Yapıların tesisat işleri ve alanları çok kademelidir. Ancak aşağıdaki 9 madde mutlaka gözetilmeli ve dikkate alınmalıdır. Ciddi maliyetli kayıpların önüne geçmek için bilinçli şekilde kalite kontrol sağlanmalıdır.

  1. Tercih ettiğiniz boru ve araçlarda mutlaka üretici firmanın yönergelerine uyulmalıdır.
  2. Yatay olarak yerleştirilecek temiz su boruları %1 eğimde olmalıdır.
  3. Sızdırmazlığı en aza indirmek ve ilerde olabilecek kaçakların önüne geçmek için teflon bant tercih edilmelidir.
  4. Eğer su boruları binanın dışına döşenecekse, zeminden en az 60 santim aşağıda olmalıdır. Kış aylarında bu derinlik suyun donmasını önler.
  5. Boru kelepçeleri ve diğer boru elemanlarının duvardan 3 ile 4 santim uzaklıkta döşenmesi uygundur.
  6. Tesisat malzemeleri içerisinde paslanmaya meyilli fitting ya da PP boru kullanılmamalıdır.
  7. Sıcak ve soğuk su boruları birlikte döşenecekse yatay bir şekilde tercih edilmeli; soğuk su borusu aşağıda, sıcak su borusu yukarıda olmalıdır.
  8. Tesisat tamamlandıktan sonra test edilmesi önemlidir.
  9. Test sırasında çıkışlar kapatılmalı, borunun içine kapasitesinden en az 2 kat basınç verilmelidir. 4 saat teste tabii tutulduktan sonra eğer herhangi bir kaçak ya da patlama durumu olmazsa üzeri kapatılmalıdır.

Yukarıda yer alan maddeler evinizin tesisatını doğru bir şekilde döşemeniz için önemlidir. Eğer bir usta ile çalışacaksanız, bu detaylara dikkat etmesi konusunda da kendisiyle iş birliği yapabilirsiniz.

Su Tesisatı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Adım

Su Tesisat İşlerinde Deneyim & Tecrübe

Günümüz teknolojisi her ne kadar sürekli değişkenlik göstersede tesisat işlerinde yeterlilik deneyimle ve tecrübe ile sabittir. Yapının mevcut durumuna ve özelliklerine göre kullanılacak malzeme uzmanları tarafından net bir şekilde seçilebilir. Benzer kalitede ürünler bir yapı için kullanılabilir halde iken diğer bir yapı için kullanılamaz olabilir. Yapının bulunduğu konum iklim koşulları, rüzgar yapısı, dış etkenlerin tümü tesisat işleri öncesinde değerlendirilmelidir.

Her ne kadar sıkça karılaşılmasa da yapılabilecek en ciddi hatalarından biride yapı ile kentsel su bağlantıları ve altyapının uyuşmazlığıdır. Bu genelde projelendirme firmasına ait olsa da ülkemizde görülen sorunlardan biridir. Temiz su hatları, pis atık su giderleri projelendirme öncesinde mutlaka doğru tespit edilmelidir.

Yoncu tesisat firmamız tesisata dair her konuda sizlere çözümler sunar. Lütfen tüm teknik konular için bizleri çekinmeden arayınız. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.


Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir