7 Su Vanası Arızası Sebepleri
3.1/5 - (55 votes)

Vana arızalarından kaynaklı tesisat sorunları herkesin başına gelir. Vana arızasına neden olan ilk 10 nedeni sizler için sıraladık. Bu nedenler spesifik olup kullanıcı bazlı farklı türde arızalarda yaşanır. Yoncu Tesisat ekiplerine ulaşmış vana arızaları şikayetlerinden derlenmiştir.

Vanalar kullandığı her yapının hayati bir elemanıdır. Yapının ilk kurulduğu anda yanlış vana seçimi ile hatalar başlar ve ilerleyen süreçlerde farklı türde sorunlarda çıkarabilir. Su tesisat işlerinde öncelikle kaliteli verimli bir vana seçimi yapılması gerekir.

1 – Vana neden su kaçırır?

Kullanmış olduğunuz vanada eğer üretim hatası yoksa genelde somun veya conta kaynaklı su kaçırma yapar. Su sayaçlarında oluşan kaçaklar çoğu zaman vananın altında yer alan 6 köşeli rekor kaynaklıdır. Somun salmastra adı ile de bilinir ve su kaçıran vanalarda öncelikle kontrol edilmesi gerekir. Su tesisatçı hizmeti almadan kendiniz bu 6 köşeli somunu saat yönünde sıkınız. Bir kaç dakika bekleyip kaçağın devam edip etmediğinden emin olunuz.

Vana su kaçırma sorununa çözüm bulmadıysanız tesisat firmamıza ulaşın. Yoncu tesisatı aramadan önce Ana vana mı? yoksa daire giriş vanası mı olduğunu öğrenip teknik destek alınız.

Vana neden su kaçırır

2 – Su Vanası Kapanmıyor

Su vanaları genelde daire sahipleri tarafından sıkça açılıp kapatılmaz. Bu nedenle uzun yıllar sonra kapatmaya çalıştığınızda kafanız karışabilir. Bir çok kullanıcı vanayı yanlış yönde kapatmaya çalışır. Su Saati vanaları saat yönünde kapatılması gerekir. Vanayı kapattıktan sonra hemen aniden su kesilmesi olmayabilir. Boru içindeki suyun devamı musluklardan akar. Bunun dışında doğru yapmanıza rağmen su sayaç vanası kapanmıyorsa daire vanasını değil bina ana vanasını kapatıp profesyonel su tesisatçısı hizmeti almak için bizi arayın.

Su Vanası Kapanmıyor

3 – Sıkışan Vana nasıl Açılır?

Su Sayaç vanaları uzun yıllar kullanılmamaları durumunda sıkışır. Bu nedenle her yıl bir defa dahi olsa saa sola vanaların açılıp kapatılmasını öneriyoruz. Sizinde başınıza sıkışan bir vana hadisesi geldiyse ilk yapmanız gereken öncelikle her iki tarafa beliril aralıklar döndürmenizdir. Yardımcı malzeme kullanmadan sıkışan vanayı açamadıysanız bu sefer sprey yağlayıcı dökünüz ve tekrar deneyiniz. Buda çözüm sağlamıyorsa su tesisatçısı Yoncu ekibimizi arayın. Yoncu tesisat vana üst bölümü değiştirecek ve tekrar ilk günki gibi kullanacaksınız.

Sıkışan Vana nasıl Açılır

4 – Vana Boşa Dönüyor

Vanada bulunan mil pas veya kireç tutmuş ve anahtar dönmüyor. Milde kırılma meydana gelmiştir ve değişmesi gerekir. Vana mili yalama olması nedeni ile tutmuyor ya da mil yerinden çıkmış. Vana bolan vidası gevşek olması sebebi ile boşa dönüyor. Volan milindeki dişli bozulmuştur.

Vana boşa dönüyorsa şikayetiniz varsa muhtemelen yukarıda bahsettiğimiz sorunla karşı karşıya kaldınız. Bu durumda sizin pek bir müdahale şansınız yoktur. Yoncu Tesisat ekibimizi arayarak yerinde inceleme yapılıp onarımını isteyin.

Vana Boşa Dönüyor

5- Vana Gürültülü Sesli Çalışıyor

Bazı bina su sayaç valarında belirli beliriz sesler ve gürültü oluşur. Bazen vana musluğu çevrilirken ya da kendi halinde iken gürültü çıkarır. Bu durumda ilk bakılması gereken parça 6 köşeli rekor yani salmastra somunudur. Vanadan takırtılı bir gürültü veya ses geliyorsa mil kırılmış, kopmuş ve bozulmuştur.

Daire vanalarında bazı zamanlarda basınçtan kaynaklı ses kirliliğili oluşur. Buna vanadaki herhangi bir parçadan kaynaklanan arıza sebep olmaz. Vana ve tesisat borularında basınç ve hava bu sese sebep olur.

Vana Gürültülü Sesli Çalışıyor

6- Su Vanası Açık Su Gelmiyor?

Daire içindeki musluklardan vanayı açtığınız halde su gelmiyorsa birden fazla sebep vardır. Bu durumun vana ile genelde pek ilgisi yoktur. Aldığımız şikayetlerin geneline baktığımızda en çok şebeke kaynaklı sorunlar görülür. Bunun dışında tesisat boruları tıkandığından dolayı su gelmez. Vana için ise sayacın altındaki rekorlar kontrol edilir

Şebekende kaynaklı bir sorun olmadığı anlaşılması için diğer binalarda sorun olup olmadına bakılır. Komşu binada oturan bir tanıdığınıza sizle aynı sorunu yaşayıp yaşamadığını sorun. Eğer yan binada benzer sorun yoksa Yoncu Tesisat ekibini arayıp tesisat ve vana kontrolü yapılmasını isteyin.

Musluklardan Çok Az Su Geliyor

7- Musluklardan Çok Az Su Geliyor

Bu sorunda yine genelde şebeke kaynaklı sıkça yaşanır. Kısmi olarak tesisat borularındaki tıkanmalar buna neden olur. Vana arızası pek sık rastlanmasa da salmastra somun kontrol edilir. 6 köşeli saat altındaki somunda bir sorun görünmüyorsa muhtemelen tesisat borularında tıkanıklılık vardır. Yoncu tesisat özel teknolojik cihazları ile tesisat tıkanıklık açma hizmeti veriyor.

7 Su Vanası Arızası Sebepleri hakkında sormak istediklerinizi bize iletebilir ya da borun bırakabilirsiniz. Profesyonel yardım için bizi arayarak 7/24 bu konuda tesisat hizmeti alabilirsiniz.


Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir